LA GRAN MENTIDA SOBRE LES LÍNIES ELÈCTRIQUES

 

Begues en Comú Podem estem totalment a favor de trobar una solució, urgent i molt necessària, a la línia que travessa el poble per l’Avinguda Mediterrània. La solució més viable sense cap mena d’afectació a veïnes i veïns i tampoc mediambiental és el soterrament, opció que sempre hem defensat. No només nosaltres: l’actual alcaldessa hi va votar a favor quan era regidora de CiU.

 

El govern municipal de Junts per Catalunya ha engegat una gran campanya institucional amb diners públics per anunciar un suposat desplaçament de la línia elèctrica quan encara no hi ha cap projecte aprovat. Venen eleccions i, a correcuita, anuncien projectes encara per aprovar. Què hi ha de verídic i de fals en tot el que expliquen?

Actualment, hi ha diverses línies elèctri­ques que travessen el terme municipal. D’aquestes, la de l’Avinguda Mediterrània és la que passa pel nucli urbà, i hi ha tres que passen per la zona nord del poble (Montau-Sotarro). L’afectació de les línies al nostre territori és d’allò més elevada. La proposta de l’actual govern és desplaçar la línia que travessa el nucli urbà cap a la zona nord de Begues, transportant el problema d’un lloc a un altre. Hi ha coses que no han explicat:

1. No expliquen que aquest desplaçament implica la construcció de dos nous trams aeris de línies:

a) Un va des del Sotarro fins a l’actual torre que ja hi ha a l’alçada de l’inici de la carretera a Torrelles (davant de Can Grau). Caldrà construir noves torres (i almenys dues de 60 m d’alçada, el doble que les actuals!) i els respectius camins d’accés per a la seva construcció i manteniment.

b) El segon tram aeri que cal construir serà part d’una nova línia que Red Eléctrica vol fer arribar al Montau i que vindrà des de Lleida, passant per Olesa de Bonesvalls. La proposta és aprofitar aquesta nova línia per penjar-hi part dels cables del desplaçament. És a dir, per poder fer efectiu el desplaçament encara depèn que aquesta nova línia es construeixi. Evidentment, com en l’altre tram, la construcció de noves torres sempre té grans afectacions mediambientals.

2. No expliquen que la normativa actual de construcció de línies diu que no se’n poden construir de noves a menys de 1.500 m del nucli urbà. Entenem que ningú vol fer construccions il·legals i, per tant, d’acord amb aquesta norma, el nou tram des del Sotarro fins a la torre de la pista de Torrelles, no es pot construir.

3.No expliquen que els trams d’aquestes noves línies del desplaçament passen per la zona agrícola de l’Alzina on hi treballen persones diàriament, i per on ja passa una de les línies del municipi. També, afecten entorns naturals protegits (Xarxa Natura 2000 i Muntanyes del Baix). A més, és una zona de pas de centenars d’aus rapinyaires. És a dir: el nostre entorn (com el fondo de la Guixera o la font de la Beurada) és la senya d’identitat de Begues. Voler conservar-lo és tan esbojarrat? Per què vivim a Begues sinó pel seu entorn natural?

Per tot això, és del tot impossible que les obres comencin en pocs mesos, com vol fer creure el govern municipal. Encara cal aprovar molts tràmits del projecte, trobar una solució a la normativa dels 1.500 metres i esperar que es construeixi la nova línia que ha de venir des de Lleida. Quina irresponsabilitat pagar 1,5 milions d’euros a una empresa quan encara no hi ha res lligat!

La proposta de soterrament té zero afectacions mediambientals, no caldria esperar a la construcció de la nova línia que ve de Lleida i tampoc cal un estudi d’impacte ambiental. Segons Red Eléctrica el cost del desplaçament és de 7.859.007 € i el de soterrament 8.600.000 €. És una despesa totalment viable pels comptes del municipi. Només és qüestió de voluntat. Ja l’any 2010, quan vam liderar un govern a Begues, el soterrament era l’única opció del tot viable i de consens (amb CiU a favor i Red Eléctrica disposada a iniciar les obres). Si no es va fer, va ser perquè l’actual govern va decidir invertir els diners estalviats pel soterrament en altres projectes. Anem dotze anys tard. És una manca de respecte a la ciutadania i un trist servei a la democràcia intentar vendre fum a dos mesos d’eleccions. Els diners públics requereixen i mereixen d’una gestió rigorosa i és repudiable i denunciable que s’usin per interessos partidistes. Si cal anar als tribunals, allà hi serem.

 

Fora les línies del nucli urbà!
Visca el soterrament!

Podeu descarregar el butlletí clicant aquí