Alta tensió! Cost mediambiental vs cost econòmic.

El 2004, l’Aj. i Red Elèctrica (REE) signen un conveni comprometent-se a estudiar solucions per a minimitzar l’impacte de les línies. El 2006 l’Aj. i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) subscriuen un conveni per estudiar el desplaçament. El 2009 REE emet un informe dient que el soterrament és l’alternativa més adequada. El 2010 el dep. de Medi Ambient conclou que la millor opció és soterrar.

2010-2015 aconseguim que l’ICAEN assumeixi el cost dels materials i el muntatge, REE el projecte executiu i la gestió de les obres i l´Aj. l’obra civil.

El 2010 l’equip de govern (ICV, CiU i ERC) explica el projecte. El 2011 s’aprova per majoria absoluta al Ple Municipal.

Destaquem el butlletí emès llavors per CiU Begues: “quan vam apostar pel soterrament ja sabíem que no seria gens fàcil. Era un projecte molt car, complicat i s’havia de pressionar a REE. L’opció de traslladar no ens agradava gens i així ho vàrem manifestar sempre. Si hi ha un problema no el soluciones desplaçant-lo cap a una altra zona, l’has de resoldre.”

Sorpresa! El 2016 PdCat comunica que el Parlament dóna llum verda al desplaçament de la línia ☹

Al 2017 la Generalitat afirma que la millor opció és soterrar i tomba totes les propostes de desplaçament fetes per REE i l’equip de govern.

Ara trobem aquesta notícia: “En exposició pública des del 19/12/19 de l’avantprojecte per a la modificació de la línia d’alta tensió”. Termini per al·legar: 31/01/20. L’equip de govern té l’Estudi d’Impacte Ambiental des de l’abril, i no diu res fins el 10/01/20.

A Begues en Comú continuem defensant el soterrament perquè considerem que és la solució òptima. Mirem al futur i siguem responsables. Tot i els entrebancs que posa l’equip de govern: seguim treballant!